Συμβουλές

Τι είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες;

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι εξαρτήματα που τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς ενός αυτοκινήτου για να ενισχύσουν την πρόσφυση τους στο δρόμο, όταν αυτός είναι καλυμμένος από χιόνι, πάγο ή ακόμα και λάσπη. Αν και τα περισσότερα είδη αντιολισθητικών αλυσίδων καλύπτουν την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσφυση σε χιόνι, πάγο ή λάσπη, σχεδόν κανένα από αυτά δεν καλύπτει την συνεχόμενη οδήγηση στην άσφαλτο.

Τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων..

Ξεδιπλώστε τις αλυσίδες και περάστε τες πίσω από τον τροχό. Ενώστε τις δύο άκρες του κορμού της αλυσίδας εσωτερικά του τροχού. Με τα υπόλοιπα μέρη της αλυσίδας καλύψτε περιμετρικά τον τροχό. Ενώστε τις πάνω άκρες της αλυσίδας. Τεντώστε και ασφαλίστε την αλυσίδα. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία για να τοποθετήσετε την αλυσίδα και στον άλλο τροχό.

Είδη αλυσίδων..

Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς 3 είδη αλυσίδων:

1/ Απλές αλυσίδες:

Η παραδοσιακές αλυσίδες είναι οι πιο συνηθισμένες και τις βρίσκουμε σε οικονομικές τιμές. Καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και συναντάμε συνήθως στο εμπόριο 3 κατηγορίες: αλυσίδες των 12 mm, των 10mm και των 9mm.
Οι αλυσίδες των 10mm και 9mm προορίζονται για τα επιβατικά όπου η ανάρτηση έχει βελτιωθεί, για χαμηλωμένα οχήματα και για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ. Οι αλυσίδες των 12mm είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες μιας και διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι και συνεπώς προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση. Για τις παραπάνω κατηγορίες αλυσίδων υπάρχουν τύποι αλυσίδων που σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να τις ελέγχουμε συνέχεια και άλλες οι οποίες θέλουν συχνό έλεγχο και τέντωμα κατά διαστήματα.
Οι αλυσίδες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί αρκετά και δεν χρειάζεται πια να κυλίσουμε το αυτοκίνητο πάνω τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γρύλο για να σηκώσουμε το αμάξι. Η τοποθέτηση τους είναι σχετικά εύκολη αλλά είναι σημαντικό να τις έχουμε δοκιμάσει από πριν και να είμαστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτηση τους.

Πλεονεκτήματα: απόδοση, αξιοπιστία, χαμηλό κόστος αγοράς
Μειονεκτήματα: πιο χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης, ενδεχόμενη απώλεια ή ζημιά στο όχημα μας σε κακή εφαρμογή τους, θορυβώδης λειτουργία

2/ Αλυσίδες τύπου ‘κουβέρτα’

Οι αλυσίδες τύπου ‘κουβέρτας’ είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης το οποίο αυξάνει την τριβή στο χιόνι και στον πάγο. Είναι ιδανικές για οδήγημα σε μαλακό χιόνι και σίγουρα πιο βολικές και πιο εύχρηστες από τις αλυσίδες. Αγκαλιάζουν το τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται μέσα σε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτοκίνητα σπορ με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά, ενώ ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να πατούν πάνω σε χιόνι διαφορετικά φθείρονται πολύ εύκολα.

Πλεονεκτήματα: ευκολία τοποθέτησης, απόδοση σε χιόνι και πάγο, μειωμένος θόρυβος
Μειονεκτήματα: γρηγορότερη φθορά ενώ σχίζονται πολύ εύκολα εάν χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού.

3/ Αλυσίδες τύπου ‘αράχνη’

Οι αλυσίδες τύπου ‘αράχνης’ είναι οι πιο ακριβές και πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά. Συνδυάζουν τα οφέλη των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου ‘κουβέρτας’. Απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι και προσεχτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης μιας και ‘πιάνουν’ επάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή πιάτο που τοποθετείται στην αρχή. Είναι αποτελεσματικές και εύχρηστες πρέπει όμως να είναι ρυθμισμένες σωστά ώστε να σφίγγουν καλά επάνω στο τροχό. Κάποιες από αυτές μάλιστα μοιάζουν με ερπύστριες ενώ κάποιες άλλες έχουν ακόμη και καρφιά.

Πλεονεκτήματα: πρακτικότητα, εφαρμογή σε κάθε τύπο οχήματος, αντοχή στο χρόνο
Μειονεκτήματα: τιμή αγοράς

Κριτήρια επιλογής..

Πριν επιλέξετε αντιολισθητικές αλυσίδες σκεφτείτε τα παρακάτω:

Συχνότητα χρήσης
Κόστος αγοράς
Εύκολη τοποθέτηση
Τύπος οχήματος
Απαιτήσεις σε πρόσφυση
Θόρυβος
Διαστάσεις ελαστικού
Αντοχή στο χρόνο