Συμβουλές

Μπαγκαζιέρα αυτοκινήτου

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των διακοπών με το αυτοκίνητο, είναι η έλλειψη επιπλέον αποθηκευτικού χώρου. Τι κάνουμε την στιγμή που διαπιστώνουμε ότι ο χώρος αποσκευών του οχήματος μας δεν είναι επαρκής; Πού θα χωρέσουν όλα τα υπόλοιπα πράγματα από την στιγμή που το πορτμπαγκάζ έχει ήδη γεμίσει; Στην ενότητα αυτή θα βρείτε λύσεις που ενδεχομένως να ταιριάζουν με τις ανάγκες σας για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Η μπαγκαζιέρα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσουμε πράγματα στο αυτοκίνητό μας με ασφάλεια και ευκολία, διατηρώντας την άνεσή μας εντός του αυτοκινήτου. Στους ανοιχτού τύπου χώρους αποθήκευσης, όπως η σχάρα οροφής, τα πράγματα πρέπει να ασφαλίζονται με ιμάντες ώστε να γίνεται ασφαλής συγκράτηση των αντικειμένων που έχουμε τοποθετημένα κάτι που δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε για τα αντικείμενα που θα τοποθετήσουμε στην μπαγκαζιέρα. Επιπλέον η μπαγκαζιέρα έχει αεροδυναμικό σχήμα και έτσι έχουμε μικρότερες αεροδυναμικές αντιστάσεις, άρα και χαμηλότερη κατανάλωση από μια σχάρα οροφής στην οποία τα αντικείμενα προεξέχουν ανομοιόμορφα. Η σχάρα οροφής ωστόσο μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε αντικείμενα ογκώδη που πιθανόν λόγο μεγέθους και σχήματος να μην χωράνε σε μια μπαγκαζιέρα. Τέλος αν ασχολούμαστε με τα χειμερινά σπόρ και κουβαλάμε πέδιλα του σκι ή ακόμα και αν είμαστε λάτρες του ποδηλάτου υπάρχουν ειδικές κατασκευές για την συγκράτηση τους οι οποίες υπερτερούν της σχάρας οροφής ή και της μπαγκαζιέρας τόσο σε άνεση και ευκολία όσο και σε ασφάλεια και κόστος αγοράς.

Κριτήρια επιλογής

1/ Να ταιριάζει στο όχημά μου. Όλες οι μπαγκαζιέρες ταιριάζουν σε όλα τα αυτοκίνητα. Η μόνη ιδιαιτερότητα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το μήκος της μπαγκαζιέρας έτσι ώστε να είναι λειτουργικές όλες οι πόρτες και να μην προεξέχει πολύ απο τις πλευρές του οχήματος.

2/ Κόστος. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και κυρίως την ποιότητα κατασκευής. Στο εμπόριο μπορούμε να βγούμε μπαγκαζιέρες των 200€ αλλά και μπαγκαζιέρες άνω των 1000€. Επιλέξτε μια μπαγκαζιέρα που να καλύπτει τις ανάγκες σας σε χώρους και η οποία να πληρεί τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφαλείας και κατασκευής.

3/ Χωρητικότητα-Βάρος. Σε γενικές γραμμές η χωρητικότητα μιας μπαγκαζιέρας μπορεί να κυμαίνεται από 300 λίτρα έως και 600 λίτρα περίπου. Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι το βάρος των πραγμάτων που πρόκειται να μεταφέρετε. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέτουν ως μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος για την οροφή του οχήματος περίπου τα 75 κιλά. Αν υπολογίσετε ότι το βάρος της ίδιας της μπαγκαζιέρας κυμαίνεται από 18 έως 25 κιλά τότε σας μένουν περίπου 50 κιλά ωφέλιμο φορτίο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερφορτώνετε την οροφή του αυτοκινήτου σας διότι, εκτός από την πιθανότητα να προκαλέσετε ζημιά στο αυτοκίνητό σας, είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλειά σας.
4/ Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό να σταθμίσετε τις μεταφορικές σας ανάγκες και να αγοράσετε μια αντίστοιχης χωρητικότητας μπαγκαζιέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπαγκαζιέρα τόσο πιο ακριβή θα είναι και η αγορά της και θα επιβαρυνθείτε με μεγαλύτερο βάρος μεταφοράς όπως και περισσότερες δυσκολίες στην τοποθέτηση και αποθήκευσή της.

5/ Τέλος, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τον χώρο που συνήθως θα φορτώνετε την μπαγκαζιέρα (π.χ. μέσα σε γκαράζ) καθώς υπάρχουν μπαγκαζιέρες που ανοίγουν από τη μια πλευρά μόνο, άλλες που ανοίγουν και από τις δύο, ενώ υπάρχουν κι αυτές που ανοίγουν προς τα επάνω.

Συχνές ερωτήσεις..

1/ Επηρεάζεται η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μου από την μπαγκαζιέρα;
Βέβαια και επηρεάζεται η οδική συμπεριφορά του οχήματος. Με την χρήση μπαγκαζιέρας έχουμε αλλαγές όπως:

μικρότερη επιτάχυνση του αυτοκινήτου
μεγαλύτερη ευαισθησία στους πλευρικούς ανέμους
μεγαλύτερη αστάθεια στις στροφές
αυξημένη αποστάση ακινητοποίησης
αυξημένο ύψος, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα χαμηλά περάσματα που πρόκειται να συναντήσουμε στον δρόμο μας.

2/ Τι χρειάζεται να έχω στο μυαλό μου όταν πρόκειται να κάνω ένα ταξίδι;
Αφού έχετε στο μυαλό σας όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω πρέπει επίσης να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε. Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε την μπαγκαζιέρα όταν φτάσετε στον προορισμό σας για να εξοικονομήσετε πολύτιμο καύσιμο.

3/ Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία συντήρησης και αποθήκευσης για την μπαγκαζιέρα μου;
Ναι. Θα λέγαμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται συντήρηση και καθαρισμός της μπαγκαζιέρας σας κάθε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διατηρούνται τα πλαστικά της και όλα τα εξαρτήματά της σε καλή κατάσταση. Ένα πλύσιμο με σαμπουάν αυτοκινήτου και ξέβγαλμα με άφθονο νερό είναι αρκετό. Επίσης καλό είναι όταν πρόκειται η αποθήκευση να είναι μακράς διαρκείας να λιπάνετε λιγάκι και τις κλειδαριές και τους μεντεσέδες με κάποιο λιπαντικό. Ως χώρος αποθήκευσης ιδανικός είναι ένας σκιερός και δροσερός χώρος όπως μια αποθήκη ή ένα γκαράζ.

4/ Να την αφαιρώ όταν δεν κινούμαι ή όχι;
Είναι καλό να αφαιρείται η μπαγκαζιέρα μετά απο κάθε ταξίδι γιατί η πιο σημαντική επιβάρυνση που έχουμε είναι η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου λόγω της μεγαλύτερης αεροδυναμικής αντίστασης.

5/ Χρειάζεται να έχω κάποια άδεια μαζί μου;
Δεν υπάρχει κάποιο χαρτί που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μαζί μας κατά την διάρκεια που η μπαγκαζιέρα είναι τοποθετημένη στην οροφή του αυτοκινήτου.

6/ Η ασφάλεια με καλύπτει σε περίπτωση κλοπής;
Εξαρτάται από την ασφαλιστική σας εταιρεία. Συνιστούμε να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας για την αγορά της μπαγκαζιέρας, ώστε να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.