Συμβουλές

Φαρμακείο Αυτοκινήτου

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του απαραίτητου εξοπλισμού που υποχρεούνται να προμηθεύονται οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί των οχημάτων είναι το φαρμακείο αυτοκινήτου. Παρόλο που από τη νομοθεσία είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση φαρμακείου με συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό στα οχήματα, πολλοί από εμάς το αμελούν και είτε δε διαθέτουν καν φαρμακείο ή έχουν εξοπλιστεί με κάποιο υποτυπώδες φαρμακείο με σοβαρές ελλείψεις από άποψη υγειονομικού υλικού.
Η σωστή επιλογή φαρμακείου είναι πολύ σημαντική, ώστε να περιέχει τουλάχιστον τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά που ορίζει η νομοθεσία αλλά και για τη δική μας ασφάλεια.

Περιεχόμενο του φαρμακείου

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο του κιβωτιδίου πρώτων βοηθειών (φαρμακείου) πρέπει να αποτελείται από τα εξής είδη επιδεσμικού υλικού:

Ένα (1) πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων τουλάχιστον
Τέσσερα (4) κουτιά αποστειρωμένες γάζες
Ένα (1) καρούλι (πηνίο) λευκοπλάστη
Τέσσερις (4) ατομικούς επιδέσμους
Δύο (2) αιμοστατικούς επιδέσμους
Ένα (1) φιαλίδιο με 200 γραμμάρια, τουλάχιστον, οινόπνευμα και
Ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστον, Mercurochrome.

Ειδικά τα αυτοκίνητα που ανήκουν στους γιατρούς, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κιβωτίδιο πρώτων βοηθειών το οποίο, εκτός από το παραπάνω επιδεσμικό υλικό, πρέπει να περιέχει και τα εξής είδη φαρμακευτικού υλικού:

Τρεις (3) σύριγγες μιας χρήσεως και ένα πριονάκι θραύσεως φυσίγγων
Τρεις (3) φύσιγγες Atropine Sulfare
Τρεις (3) φύσιγγες Diethylamide-Pyridine-3-Carboxylic Acid
Ένα σωληνάριο αλοιφή N-Phenyl-N-Benzyl-4-Amino-1-Methylpiperidin
Τρεις (3) φύσιγγες Chlorpromazine Hydrochloride
Ένα (1) κουτί δισκία Acetylsalicylic Acid
Ένα (1) κουτί 5,7Dichlord-8-Hydroxyquinaldine
Ένα (1) κουτί δισκία Trinirtine 1%
Δέκα (10) δισκία Hyoscine-n-Butyl Bromide
Δέκα (10) δισκία-7-Chloro-1,3-Dihydro-1-Methyl-5-Phenyl-2H-1,4-Benzodiazepin-2-One

Συχνές ερωτήσεις..

1/ Ποια οχήματα υποχρεούνται κατά το νόμο να διαθέτουν φαρμακείο;
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία παραπέμπει ο Κ.Ο.Κ., επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, καθώς επίσης και στους ιδιοκτήτες των τρίτροχων μοτοσικλετών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με κιβωτίδιο υγειονομικού υλικού πρώτων βοηθειών.
Συνιστούμε στους οδηγούς μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών να προμηθευτούν μικρά φαρμακεία, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση ανάγκης ανεξάρτητα αν δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

2/ Πού θα πρέπει να τοποθετείται το φαρμακείο μέσα στο αυτοκίνητο;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κιβωτίδιο πρώτων βοηθειών (φαρμακείο) πρέπει να τοποθετείται στο αυτοκίνητο σε θέση που να εξασφαλίζει, σε περίπτωση ανάγκης, την ευχέρεια χρησιμοποίησης του. Επίσης, δεν πρέπει να κλειδώνεται ή να τοποθετείται μέσα σε αυτό οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, εκτός από το επιδεσμικό και φαρμακευτικό υλικό.

3/ Κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνω το περιεχόμενο του φαρμακείου;
Με βάση τη νομοθεσία, το περιεχόμενο του κιβωτιδίου πρώτων βοηθειών (φαρμακείου) πρέπει, με ευθύνη των ιδιοκτητών ή των οδηγών των αυτοκινήτων, να συμπληρώνεται ανελλιπώς αμέσως μετά την κατανάλωσή του. Ειδικά το φαρμακευτικό υλικό του κιβωτιδίου, πρέπει με ευθύνη των γιατρών ιδιοκτητών και οδηγών των αυτοκινήτων, να ανανεώνεται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών διατήρησης του, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, σε μικρά χρονικά διαστήματα, όχι πέραν των δύο ετών.
Εκτός από τα παραπάνω, εάν και εσείς έχετε επιλέξει να φυλάσσετε στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας και φαρμακευτικό υλικό, έκτος από το απαραίτητο επιδεσμικό υλικό, για παράδειγμα παυσίπονα ή αλοιφές, θα πρέπει να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης τους, να τα ανανεώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μεριμνάτε ώστε να μην παραμένουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή και υγρασίας.

4/ Τι άλλο θα πρέπει να προσέξω σχετικά με το φαρμακείο του αυτοκινήτου;
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η επιλογή του κουτιού του φαρμακείου, καθώς θα πρέπει να είναι απόλυτα στεγανό, ώστε να μην επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή από την υγρασία. Καλό θα ήταν να διαθέτει αρκετές θήκες ή χωρίσματα, ώστε να τοποθετούνται εύκολα τα υλικά και να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τι διαθέτει και αν χρειάζεται ανανέωση. Επομένως, θα πρέπει να είναι εργονομικό, χωρίς όμως να είναι υπερβολικά ογκώδες, ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Επίσης, θα πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος σκιερό και δροσερό και ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμο.
Εάν επιλέξετε να τοποθετήσετε στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας και φαρμακευτικό υλικό π.χ. για την περίοδο των διακοπών σας, όπως παυσίπονα, εντομοαπωθητικά, αλοιφές για τσιμπήματα, δραμαμίνες κ.ά, καλό θα ήταν να έχετε υπόψιν σας ότι το φαρμακευτικό αυτό υλικό μπορεί να αλλοιωθεί κατά την περίοδο αυτή και άρα να χρειαστεί πιο γρήγορα αντικατάσταση. Επίσης θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων, και να φροντίζετε, μαζί με τα φάρμακα να φυλάσσονται και οι οδηγίες χρήσης τους. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διασφαλίσετε τις απαραίτητες συνθήκες φύλαξης των φαρμάκων από άποψη υγρασίας και θερμοκρασίας, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό κουτί φαρμακείου, το οποίο δε θα παραμένει συνεχώς στο χώρο του αυτοκινήτου.